Brainy Designs full logo
Brainy Designs - Digital Marketing Agency

Ιατρικό Μάρκετινγκ: Γιατί το χρειάζεσαι

Ιατρικό μάρκετινγκ brainy designs

Περιεχόμενα

Τι είναι το ιατρικό μάρκετινγκ

Το ιατρικό μάρκετινγκ είναι το σύνολο των μεθόδων και των τακτικών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να προσελκύσεις περισσότερους δυνητικούς ασθενείς που ψάχνουν για κάποιον επαγγελματία υγείας.

Σκέψου ότι τo 68% των ασθενών σου ψάχνουν online για ιατρικές πληροφορίες πριν επικοινωνήσουν μαζί σου. Και αυτό το ποσοστό αυξάνετε κάθε χρόνο.

Με το ιατρικό μάρκετινγκ μπορείς να προβάλλεις τη επιχείρηση σου σε αυτό το κοινό. Έτσι ώστε να προωθήσεις την τεχνογνωσία σου, την φήμη σου καθώς και το πώς μπορείς να βοηθήσεις τους ασθενείς σου. 

Όλοι οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ιατρικό μαρκετινγκ για να αναπτύξουν την επιχείρηση τους.

 • Φαρμακεία
 • Ιατροί όλων των ειδικότητων (πχ δερματολόγοι, οδοντίατροι κλπ)
 • Κλινικές και νοσοκομεία
 • Εξεταστικά κέντρα
 • Διαιτολόγοι
 • Φυσικοθεραπευτές

Το καλό ιατρικό μάρκετινγκ μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα σου προσεγγίζοντας καινούργιους ασθενείς που δεν θα σε γνώριζαν ή δεν θα ήξεραν πώς μπορείς να τους βοηθήσεις. Αλλά, επίσης, μπορεί να βελτιώσει την εμπιστοσύνη των ασθενών σου προς τα εσένα.

Δεν είναι όμως ο στόχος του ιατρικού μάρκετινκ απλά να βoηθήσει και να αναπτύξει τις επιχειρήσεις στον τομέα υγείας. Κύριο μέλημα είναι να παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στους ασθενείς σου.

Οι ασθενείς θέλουν να γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις εξειδικεύσεις καθώς και τους περιορισμούς των ιατρείων της περιοχής τους. Με αυτόν τον τρόπο επιλέγουν τον καλύτερο επαγγελματία για τις ανάγκες τους.

Παραδειγματικά, ένας γονιός που ψάχνει παιδίατρο για το παιδί του χρησιμοποιεί το ιατρικό μάρκετινγκ των ιατρών της περιοχής του για να βρει αυτόν/αυτήν που θα τον καλύψει.

Αφού δει όλους τους διαθέσιμους επαγγελματίες με την εξειδίκευση που επιθυμεί και συγκρίνει τις κριτικές τους, την φήμη τους και τα προσόντα τους θα επιλέξει τον επαγγελματία που θα εμπιστευτεί την υγεία του παιδίου του. 

Δες τις 5 στρατηγικές ιατρικού μάρκετινγκ που μπορείς να ακολουθήσεις εδώ.

Τα οφέλη του online ιατρικού μάρκετινγκ

Ας δούμε τους τρόπους που το online ιατρικό μάρκετινγκ μπορεί να επωφελήσει την επιχείρηση σου και τους ασθενείς σου. 

1. Αύξηνει των αριθμό των νέων ασθενών σου

Το κυρίως πλεονέκτημα του ιατρικού μάρκετινγκ;

Το ότι μπορείς να βάλεις την επιχείρηση σου μπροστά σε 1000αδες μάτια και να βρεις τους ασθενείς που πραγματικά θες να εξυπηρετήσεις.

Οι online διαφημίσεις σε Facebook και Google επιτρέπουν στην επιχείρηση σου να βρει ασθενείς που πιθανώς να γνωρίζαν την ύπαρξη σου διαφορετικά.

Σίγουρα έχεις δει τις διαφημίσεις στο Facebook ανάμεσα στα post και τα stories από τους φίλους και τους συγγενείς σου.

Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να προβάλεις την δικιά σου επιχείρηση και να προσελκύσεις νέους ασθενείς κάθε μέρα.

2. Εξυπηρετεί τους ασθενείς σου πριν σε πάρουν τηλέφωνο

Δεν έχει σημασία εάν είσαι μικρή ή μεγάλη επιχείρηση. 

Ο ανταγωνισμός σε τοπικό επίπεδο είναι σκληρός. 

Για να προτιμήσουν το δικό σου ιατρείο οι ασθενείς θα πρέπει εύκολα να βρουν τις πληροφορίες επικοινωνίας σου καθώς και τους τύπους ιατρικών περιπτώσεων που αναλαμβάνεις.

Ταυτόχρονα, πρέπει να καταφέρεις να δείξεις στους ασθενείς σου τι σε διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό και το πώς είσαι μοναδικός. 

Αυτό το πετυχαίνεις με:

-Σωστά στημμένη ιατρική ιστοσελίδα: που δείχνει όλες τις υπηρεσίες που πρσφέρεις καθώς και τους λόγους για να σε προτίμησουν.

-Ένα ανανεωμένο προφίλ Google Business Profile: Γράφοντας τις σωστές πληροφορίες επικοινωνίας, ώρες λειτουργίας καθώς και την διεύθυνση σου έτσι ώστε να σε βρίσκουν εύκολα οι ασθενείς σου.

-Ενεργή παρουσία στα social media: Είτε πρόκειτα για Facebook, είτε για instagram, είτε για Youtube υπάρχουν πολλοί τρόποι (περισσότερο ή λιγότερο επιθετικοί) για να αλληλεπιδράσεις με τους ασθενείς σου.

3. Βελτιώνει την φήμη σου

Όλοι νοιάζομαστε για το τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς. 

Για εσένα που είσαι επαγγελματίας υγείας η φήμη σου είναι ό,τι σημαντικότερο έχεις.

Είναι το σημαντικότερο προσόν σου.

Έχεις στα χέρια σου την υγεία τόσων ανθρώπων, συνεπώς το τι πιστεύουν οι ασθενείς σου για σένα βοηθάει τους μελλοντικούς σου ασθενείς να προτιμήσουν ή να αποφύγουν την επιχείρηση σου. 

Συνεπώς, η διαχείριση της φήμης σου στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη. 

Οι αρνητικές κριτικές (ή ακόμα και η έλλειψη κριτικών) μπορούν να βλάψουν τη φήμη σου και να επηρεάσει αρνητικά τους υποψήφιους ασθενείς σου.

Αυτό μπορεί εύκολα να μεταφραστεί σε λιγότερους ασθενείς και λιγότερα παραπεμπτικά.

Αντιθέτως, μια καλή φήμη μπορεί να μεταφραστεί σε μεγαλύτερες πωλήσεις καθώς και περισσότερα χαμόγελα από ικανοποιημένους ασθενείς.

4. Ενισχύει την εμπιστοσύνη στις γνώσεις σου

Το κυριότερο όφελος από το ιατρικό μάρκετινγκ είναι η προβολή των ικανότητων και της τεχνογνωσίας σου.

Αυτό μπορείς να το κάνεις με την βοήθεια της ιστοσελίδας σου και του μάρκετινγκ περιεχομένου.

Μπορείς να προβάλεις την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτεις καθώς και τους διάφορους τύπους περιπτώσεων που αναλαμβάνεις. 

Η δημιουργία άρθρων, βίντεο, και αναρτήσεων στα social media είναι οι κύριοι τρόποι που η επιχείρηση σου μπορεί να χρησιμοποιήσει για με σκοπό να προκαλέσει ενδιαφέρον στις υπηρεσίες σου.

Εάν η επιχείρηση σου προσφέρει απλόχερα ακριβείς, σχετικές πληροφορίες προς τους ασθενείς σου τότε προβάλεις την επιχείρηση σου ως ηγέτη του κλάδου σου και σε βοηθάει να χτίσεις την εμπιστόσυνη των ασθενών σου προς τα εσένα.

 Αν το κάνεις σωστά είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τον ραντεβού από τις online επισκέψεις της ιστοσελίδας σου ή των προφίλ σου στα social media.

Εργαλεία ιατρικού μάρκετινγκ για την επιχείρηση σου

Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το ιατρικό μάρκετινγκ για την επιχείρηση σου έχεις στην διάθεση μια φαρέτρα ενεργειών και μηχανισμών προώθησης. 

 • Το logo και η επωνυμία σου
 • Επαγγελματική ιστοσελίδα επιχείρησης
 • Προφίλ επιχείρησης σε social media
 • Προφίλ επιχείρησης στη Google
 • Προφίλ επιχείρησης σε Youtube
 • Διαφημίσεις Google/Facebook
 • Οργανική προώθηση μέσω μηχανών αναζήτησης
 • Έντυπο υλικό που σε διαφημίζουν σε τοπικό επίπεδο (φυλλάδια και πινακίδες)
 • Διαφήμιση σε τοπικές εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς
 • Στόμα-με-στόμα προώθηση
 • Προώθηση μέσω γνωστών ιατρικών συνεργατών

Οι δυνατότητες του online ιατρικού μάρκετινγκ υπερνικούν το παραδοσιακό μάρκετινγκ όσο αφορά την ταχύτητα και τον έλεγχο που έχεις σαν επιχειρηματίας.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το στόμα-με-στόμα δουλεύει. Αλλά όχι όσο γρήγορα το θες. Το μειονέκτημα είναι ότι το στόμα-με-στόμα εξαρτάται από τον αριθμό των ικανοποιημένων πελατών και γνωστών που έχεις καθώς και τον αριθμό των γνωστών που αυτοί έχουν.

Στις επόμενες ενότητες θα δεις πώς το online ιατρικό μάρκετινγκ βοηθάει την επιχείρηση σου να αναπτυχθεί και να γίνει πιο γνωστή.

Γιατί χρειάζεσαι το online ιατρικό μάρκετινγκ

Εάν θέλεις νέους ασθενείς τότε πρέπει να εστιάσεις στο online ιατρικό μάρκετινγκ.

Τρεις στους τέσσερις ανθρώπους που ψάχνουν γιατρό ή επαγγελματία υγείας ξεκινά την αναζήτησή τους στο διαδίκτυο. 

Εάν η επιχείρηση σου δεν βρίσκεται online τότε χάνεις ένα τεράστιο τμήμα της αγοράς που πιθανώς να σε ανακάλυπτε μέσω των αναζήτησεων στη Google. 

Οι ερωτήσεις μπορεί να αφορούν συμπτώματα, παθήσεις, φάρμακα, ασφάλιση ή μπορεί να αφορούν και το “ποιος είναι ο κοντινότερος οφθαλμίατρος σε εσένα”

Και οι μηχανές αναζήτησεις είναι πλέον τόσο έξυπνες που μπορούν να κάνουν το “προξενιό” ανάμεσα σε γιατρούς ή επαγγελματίες υγείας και τους ιδανικούς ασθενείς τους.

Μην κάνεις το λάθος να πιστεύεις ότι το online ιατρικό μάρκετινγκ είναι μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το ιατρείο σου ή το εξεταστικό σου κέντρο έχουν προτεραιότητα σε τοπικό επίπεδο σε σχέση με τους μεγάλους ανταγωνιστές σου που μπορεί να μην έχουν κάποιο κέντρο υγείας κοντά σου. 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επίσης, είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα μάρκετινγκ.

Σαν επαγγελματίας υγείας έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις μια βάση ακολούθων στους οποίους μπορείς να προωθείς τις υπηρεσίες σου με οργανικό τρόπο.

Βασικές Στρατηγικές ιατρικού μάρκετινγκ

1. Ευκολία χρήσης και επικοινωνίας

Ένα μισοσυμπληρωμένο προφίλ στο Google και στα social media ή μια δύσκολη στην χρήση ιστοσελίδα με δυσκολίες πλοήγησης δεν βοηθάει τους πιθανούς ασθενείς σου να επικοινωνήσουν γρήγορα μαζί σου.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τους οδηγήσει στους ανταγωνιστές σου.

Εάν κάποιος ασθενείς μπει στην ιστοσελίδα σου και σε 3 δευτερόλεπτα μπορεί να βρει τις πληροφορίες επικοινωνίας, την διεύθυνση και το ωράριο λειτουργίας σου τότε έχεις μια εύκολη στην χρήση ιστοσελίδα. Πιθανώς καλύτερη από το 80% των ανταγωνιστών σου.

Μην ξεχνάς ότι οι περισσότεροι θα σε αναζητήσουν από την κινητή τους συσκευή, καθώς οι περισσότερες αναζητήσεις γίνονται από τα κινητά. 

Μια ιστοσελίδα που να “παίζει” σε κινητά και να βοηθάει τους ασθενείς σου να βρουν τις παραπάνω πληροφορίες εύκολα είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στους μελλονικούς σου ασθενείς.

2. Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης 

Θέλω να βγαίνω πρώτος στη Google“είναι η πιο σύνηθης πρόταση που ακούμε από τους επαγγελματίες υγείας.

Οι μηχανές αναζήτησης αποτελούν την κύρια πηγή επισκεψιμότητας για τον κλάδο υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι εάν είσαι μέσα στα πρώτα αποτελέσματα της Google τότε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζευγάρια μάτια θα δουν την επιχείρηση σου. Ο τρόπος που μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο είναι με την βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) και την σωστή και αποτελεσματική κειμενογράφηση της ιατρικής σου ιστοσελίδας.

Με αυτήν την ενέργεια μπορείς να βελτιώσεις την ιστοσελίδα σου έτσι να κατατάσσεται στρατηγικά μπροστά από τους ανταγωνιστές σου.

3. Μέγιστα αποτελέσματα με online διαφημίσεις

Θα έδινες 1 ευρώ για να βάλεις στην τσέπη σου 2; 

Εάν απάντησες “ΝΑΙ!” τότε αξίζει να δοκιμάσεις εάν οι PPC διαφημίσεις είναι για την επιχείρηση σου.

Η διαφήμιση με πληρωμή ανά κλικ (PPC) είναι μία από τις πιο αποδοτικές μορφές διαφήμισης στο online ιατρικό μαρκετινγκ. Μπορείς να κάνεις PPC διαφημίσεις μέσω της Google ή της Facebook.

Μπορείς να προσεγγίσεις πιθανούς ασθενείς με ένα μικρό κόστος ανά κλικ έτσι ώστε να βάλεις την επιχείρηση σου μπροστά στα μάτια των ασθενών που ψάχνουν για τις υπηρεσίες σου αυτήν την στιγμή.

Ο κύριος φόβος πολλών επαγγελματιών υγείας είναι ότι οι PPC διαφημίσεις έχουν ημερήσιο κόστος.

Εάν γίνουν όμως σωστά, τότε οι διαφημίσεις σου μπορεί – και πρέπει – να πληρώνουν το κόστος τους και να σου μένει και κάτι στην τσέπη

4. Aξιοποιήση των social media 

Τα social media παρέχουν μια απίστευτα ισχυρή πλατφόρμα στην οποία μπορείς να αλληλεπιδράσεις με τους πιθανούς ασθενείς σου, να προωθήσεις τις υπηρεσίες σου και την τεχνογνωσία καθώς και να μοιραστείς ενημερώσεις για την επιχείρηση σου.

Με λίγες ώρες απασχόλησης ανά μήνα μπορείς να χτίσεις την μάρκα της επιχείρησης σου καθώς και να αναπτύξεις μια κοινότητα με μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρήστες.

Το σημαντικότερο είναι να είσαι συνεπής και σταθερός στις δημοσιεύσεις σου καθώς και να φροντίζεις να αλληλεπιδράς όσο το δυνατόν περισσότερο με τους ακόλουθους των σελίδων σου.

5. Συγκέντρωση κριτικών

Το διαδίκτυο είναι μια διαφανής πλατφορμα πληροφοριών.

Η επιχείρηση σου λαμβάνει αξιολογήσεις online. 

Eάν έχεις μια σωστή στρατηγική τότε μπορείς να δείξεις στους μελλοντικούς σου ασθενείς για ποιον λόγο πρέπει να σε επιλέξουν αλλά επίσης μπορείς να λάβεις και σωστό feedback για το πώς μπορείς να βελτιωσεις τις υπηρεσίες που παρέχεις. 

Η πιο εύκολη τακτική είναι να ζητήσεις από τους ασθενείς σου να αφήσουν μια κριτική καθώς φεύγουν από το ιατρείο σου.

Προφανώς δεν θα αφήσουν όλοι, αλλά εάν το 10% από όλους τους ασθενείς σου αφήνει μια κριτική σε μια περίοδο μερικών μηνών μπορείς να μαζέψεις ένα σημαντικό αριθμό κριτικών. 

Συμπεράσματα για το ιατρικό μάρκετινγκ

Το ιατρικό μάρκετινγκ δεν είναι πολυτέλεια αλλά η υποχρέωση του κάθε επαγγελματία υγείας και ιατρού στους ασθενείς του. 

Προφανώς, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για εσένα και την επιχείρηση σου. 

Αλλά το κυριοτέρο είναι ότι φροντίζεις έτσι ώστε οι ασθενείς της περιοχής σου να λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τον ποιο επαγγελματία υγείας πρέπει να εμπιστευτούν για τα θέματα υγείας τους και τις ερωτήσεις τους.

Είτε θες να ξεκινήσεις σήμερα είτε θες να το πας το ιατρικό σου μαρκετινγκ στο επόμενο επίπεδο τότε μια κλήση μαζί μας θα σου λύσει όλες σου τις απορίες.

Έτοιμοι να ξεκινήσετε το ιατρικό μάρκετινγκ σας;

Άρθρα στο Ιατρικό Μάρκετινγκ