Σήμερα θα δούμε 5 βασικές στρατηγικές ιατρικού μάρκετινγκ που μπορείς να εφαρμόσεις στην επιχείρηση σου στον τομέα υγείας ανάλογα με το budget σου, τον χρόνο που διαθέτεις ή τα αποτελέσματα που θέλεις να πετύχεις.
Έχουμε γράψει αναλυτικά τους λόγους που χρειάζεσαι μια στρατηγική online ιατρικού μάρκετινγκ εδώ.
Τώρα το πάμε ένα βήμα παραπέρα και δείχνουμε ακριβώς τα πακέτα τεχνικών και μεθόδων που πρέπει να εφαρμόσεις για να πας την επιχείρηση σου στο επίπεδο που επιθυμείς.
Ξεκινάμε από τις πιο απλές και εύκολες στην εκτέλεση στρατηγικές με χαμηλό budget και στο τέλος καταλήγούμε σε μια στρατηγική που πιάνει όλα τα πιθανά μέσα και κανάλια ιατρικού μάρκετινγκ.
Στρατηγική 1: Βασικό Online Ιατρικό Μάρκετινγκ
Παράμετροι:
Χρόνος Σεταρίσματος: 2-3 μήνες
Χρόνος απασχόλησης/εβδομάδα: Μηδενικός/Ελάχιστος
Ανταγωνιστικότητα: Μικρή/Μεσαία
Budget: Χαμηλό
Μέσα μάρκετινγκ:
- Βασική ιατρική ιστοσελίδα
- Προφίλ επιχείρησης Google
- Προφίλ σε social media
- Online κατάλογοι επιχειρήσεων
Για ποιον είναι:
- Νέους επαγγελματίες υγείας
- Επαγγελματίες υγείας που θέλουν αναπτύξουν την επιχείρηση βήμα-βήμα
- Επιχειρήσεις με χαμηλό online ανταγωνισμό σε τοπικό επίπεδο
Στόχος:
Ο στόχος μας με αυτήν την στρατηγική ιατρικού μάρκετινγκ είναι να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κανάλια online μάρκετινγκ αλλά με το μικρότερο δυνατό κόστος και χρόνο ενασχόλησης.
Αυτή η στρατηγική είναι αρκετά αποτελεσματική σε τοπικές αγορές όπου οι κύριοι ανταγωνιστές σου δεν χρησιμοποιούν όλα τα παραπάνω μέσα. Συνεπώς, έχοντας μια απλή και αξιοπρεπή παρουσία, χωρίς περιττότητες, μπορείς να είσαι πιο ανταγωνιστικός.
Αυτή η στρατηγική ΔΕΝ είναι αποτελεσματική εάν οι περισσότεροι ανταγωνιστές σου ακολουθούν μια πιο ανεπτυγμένη στρατηγική ιατρικού μάρκετινγκ ή αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από εμάς. Δεν είναι υποχρεωτικά θέμα budget, αλλά τακτικότητας των ενεργειών καθώς και χρόνου ενασχόλησης.
Εκτέλεση:
Η ύπαρξη μίας ιατρικής ιστοσελίδας είναι απαραίτητη για αυτή – αλλά και όλες τις επόμενες στρατηγικές. Έχουμε εξηγήσει τους λόγους που χρειάζεσαι μια ιατρική ιστοσελίδα εδώ.
Θα χρειαστείς έναν σχεδιαστή ιστοσελίδων. Εκεί θα πάει στο σύνολο του budget σου εάν αποφασίσεις να ασχοληθείς με αυτήν την βασική στρατηγική. Το budget που θα χρειαστείς εξαρτάται από αυτά που διαθέτεις αλλά για το σχεδιασμό και κατασκευή ιστοσελίδων ισχύει το ό,τι πληρώνεις παίρνεις.
Εφόσον είναι το μοναδικό μέσο μάρκετινγκ που θα πληρώσεις αξίζει να επενδύσεις σε ένα εργαλείο που θα φέρνει στην επιχείρηση σου νέους πελάτες για αρκετά χρόνια εάν γίνει μια αξιοπρεπής δουλειά.
Χτίζοντας μια απλή ιατρική ιστοσελίδα που παρουσιάζει την επιχείρηση σου, τον γιατρό ή επαγγελματίες υγείας που την απαρτίζουν και τις βασικές πληροφορίες επικοινωνίας έχεις μια online παρουσία της επιχείρησης σου που εσύ ελέγχεις 100% (σε αντίθεση με τα social media και την Google).
Εάν η ιατρική σου ιστοσελίδα είναι στημμένη σωστά, μπορεί να ενημερώνει τους επισκέπτες σου για τις υπηρεσίες σου και να τους μετατρέπει σε μελλοντικούς ασθενείς εφόσον ικανοποιείς τις ανάγκες τους.
Έστω και 2 ή 3 έξτρα ασθενείς εάν σου φέρνει ανά μήνα αυτό σημαίνει ότι θα βγάλει τα λεφτά της μέσα σε μερικούς μήνες.
Από που θα έρχονται αυτοί οι επισκέπτες;
Εδώ είναι η μαγεία αυτής της απλής στρατηγικής.
Πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλα τα υπόλοιπα μέσα μάρκετινγκ έτσι ώστε να κατευθύνεις τους δυνητικούς σου ασθενείς στην ιατρική σου ιστοσελίδα.
Ένα καλά βελτιστοποιημένο προφίλ στην Google που δεν κοστίζει κάτι για εσένα – το λεγόμενο και σαν Google Business Profile – θα βάλει την επιχείρηση σου στα Google maps.
Εάν το συμπληρώσεις σωστά, βάλεις μερικές καλές φωτογραφίες και αρχίσεις και μαζεύεις online κριτικές, η Google θα αρχίσει να σε προτείνει σε περισσότερους δυνητικούς ασθενείς.
Εάν φτιάξεις και ένα απλό προφίλ σε Facebook και Ιnstagram τότε θα μπορείς να έχεις μια απλή παρουσία της επιχείρησης σου και εκεί και να αποκτήσεις ακόλουθους ακόμα και εάν δεν ασχολείσαι πολύ με αυτά – κυριώς γνωστούς, φίλους και πρώην ασθενείς.
Τέλος, μπορείς να βάλεις την επιχείρηση σου σε online καταλόγους επιχειρήσεων (πχ xo.gr, vrisko.gr ή παρόμοιους).
Υπάρχουν περίπου 10-12 κατάλογοι που μπορείς να προσθέσεις την επιχείρηση σου χωρίς κόστος αλλά προφανώς και άλλοι τόσοι όπου μπορείς να προσθέσεις την επιχείρηση σου με μια μικρή ετήσια συνδρομή. Σε όσους περισσότερους μπεις τόσο το καλύτερο.
Αποτελέσματα στρατηγικής ιατρικού μάρκετινγκ νο.1
Με μια σωστή ιατρική ιστοσελίδα και με μια απλή παρουσία στα υπόλοιπα μέσα μάρκετινγκ μπορείς να φέρνεις στην επιχείρηση σου μερικούς νέους ασθενείς ανά μήνα.
Επίσης, μπορεί να καπακώσει όλους τους ανταγωνιστές μας που δεν έχουν έστω και μια βασική παρουσία όπως αυτή που θα φτιάξεις εσύ στα μέσα που αναφέραμε.
Η Στρατηγική 1 μπορεί να λειτουργήσει και σαν βάση για τις Στρατηγικές 2, 3 και 4 εφόσον νιώθεις έτοιμος/-η κάποια στιγμή να επενδύσεις παραπάνω στο ιατρικό σου μάρκετινγκ.
Στρατηγική 2: Social Media Ιατρικό Μάρκετινγκ
Παράμετροι:
Χρόνος Σεταρίσματος: 3 μήνες
Χρόνος απασχόλησης/εβδομάδα: 2-5 ώρες
Ανταγωνιστικότητα: Μεσαία
Budget: Χαμηλό
Μέσα μάρκετινγκ:
- Βασική ιατρική ιστοσελίδα
- Προφίλ επιχείρησης Google
- Προφίλ σε social media
- Online κατάλογοι επιχειρήσεων
Για ποιον είναι:
- Ιατρικά επαγγέλματα που δουλεύουν καλύτερα με social media (πχ κλινικές, διατροφολόγους, φυσικοθεραπευτές ή ψυχολόγους).
- Επαγγελματίες υγείας που γνωρίζουν social media,
- Επαγγελματίες πουν έχουν 2-5 ώρες την εβδομάδα να ασχοληθούν με τα social
Στόχος:
Ο στόχος μας με αυτήν την στρατηγική ιατρικού μάρκετινγκ είναι να πατήσουμε πάνω στην Στρατηγική 1 και να δώσουμε έμφαση στα social media για να επεκτείνουμε το κοινό μας οργανικά.
Αυτή η στρατηγική είναι αρκετά αποτελεσματική σε τοπικές αγορές όπου οι κύριοι ανταγωνιστές σου δεν χρησιμοποιούν κάποια στρατηγική και δεν είναι πολύ ενεργοί στα social media.
Αυτή η στρατηγική ΔΕΝ είναι αποτελεσματική εάν οι περισσότεροι ανταγωνιστές σου είναι επίσης ενεργοί στα social media και έχουν ήδη μεγαλύτερο κοινό από εσένα ή περισσότερο περιεχόμενο από εσένα.
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε από τα βασικά. Εκτελείς την Στρατηγική 1 με ότι αυτό περιλαμβάνει. Έτσι καταφέρνεις να έχεις μια βασική παρουσία σε αρκετά μέσα μάρκετινγκ.
Εφόσον εκτελέσεις την στρατηγική 1, τότε δίνεις έμφαση στο οργανικό κοινό που έχεις στα social media. Θα πρέπει να ανεβάζεις υλικό ανάλογο της πλατφόρμας:
- Άρθρα, υπερσυνδέσμους, κειμενάκια στο Facebook
- Εικόνες και reels στο instagram
- Tik tok υλικό εάν είναι σχετικό με το επάγγελμα σου (πχ διαιτολόγοι ή φυσιοθεραπευτές)
Με υπομονή και τακτικότητα θα πρέπει να ανεβάζεις σε εβδομαδιαία βάση υλικό σε όλες τις πλατφόρμες που είσαι ενεργός. Με καλό προγραμματισμό μπορείς να ετοιμάζεις το υλικό όχι μόνο για την τρέχουσα εβδομάδα αλλά και για τις επόμενες εβδομάδες έτσι ώστε να το αυτοματοποιήσεις όσο μπορείς.
Επίσης, θα πρέπει να κάνεις engage με το κοινό σου, δηλαδή να απαντάς σε comments, να ζητάς την γνώμη τους, να ανεβάζεις υλικό που να τους δραστηριοποιεί.
Υπάρχουν τρόποι να συγχρονίσεις το υλικό του Instagram με αυτό του Facebook και έτσι να γλυτώσεις λίγο χρόνο. (περισσότερες πληροφορίες εδώ)
Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να έχεις κάποια μοτίβα εικόνων που να χρησιμοποιείς κάθε φορά σε όλα τα post σου έτσι ώστε να έχεις ένα ενιαίο branding για την επιχείρηση σου (όπως οι επικεφαλίδες της κάθε στρατηγικής σε αυτό το άρθρο). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα online εργαλείο όπως το canva.com για να κάνεις κάτι τέτοιο εύκολα.
Η λογική αυτής της στρατηγικής είναι:
- Αφενός ότι θα συνεχίσεις να κατευθύνεις δυνητικούς ασθενείς από τα Google maps ή τους online καταλόγους στην ιατρική σου ιστοσελίδα
- Αφετέρου θα αρχίσεις να προσεγγίζεις ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό μέσω social media και να έχεις μια συζήτηση μαζί τους σε καθημερινή βάση.
Αποτελέσματα στρατηγικής ιατρικού μάρκετινγκ νο.2:
Αυτή η στρατηγική απαιτεί χρόνο και τακτικότητα για να δουλέψει και να δεις αποτελέσματα από τα social media.
Η ιατρική σου σελίδα και το Google προφίλ σου θα σου φέρνουν τους μισούς νέους σου ασθενείς ενώ τα social media τους άλλους μισούς (χονδρικά μιλώντας).
Λόγω του ότι είσαι ενεργός στα social media μπορεί να καταλήξεις να μιλάς με πολλούς δυνητικούς ασθενείς που απλά να κοιτάνε για τις υπηρεσίες σου αλλά να μην ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα να έρθουν για ραντεβού.
Στρατηγική 3: SEO Ιατρικό Μάρκετινγκ
Παράμετροι:
Χρόνος Σεταρίσματος: 3-4 μήνες
Χρόνος απασχόλησης/εβδομάδα: 5-6 ώρες (εάν ασχοληθείς εσύ)
Ανταγωνιστικότητα: Μεσαία/Υψηλή
Budget: Χαμηλό/Μεσαίο
Μέσα μάρκετινγκ:
- Βασική ιατρική ιστοσελίδα
- Προφίλ επιχείρησης Google
- Προφίλ σε social media
- Online κατάλογοι επιχειρήσεων
- Κειμενογράφηση ή αρθρογράφηση
- Κανάλι Youtube (προαιρετικά)
Για ποιον είναι:
- Επαγγελματίες υγείας που μπορούν να γράψουν άρθρα και υλικό blog στην ιστοσελίδα (πχ καρδιολόγοι, οδοντίατροι κλπ)
- Επαγγελματίες που τους ενδιαφέρει μια καλύτερη θέση στην Google
Στόχος:
Ο στόχος μας με αυτήν την στρατηγική ιατρικού μάρκετινγκ είναι να πατήσουμε πάνω στην Στρατηγική 1 και να χτίσουμε την θέση της ιατρικής μας ιστοσελίδας στις κατατάξεις της Google και στα Google Maps.
Αυτή η στρατηγική είναι αρκετά αποτελεσματική σε τοπικές αγορές εάν μπορείς να γράψεις ιατρικά άρθρα που να είναι βελτιστοποιημένα για μηχανές αναζήτησης καθώς και άμα γράφεις ή εμφανίζεσαι σε άλλες πλατφόρμες ή ιστοσελίδες (πχ Youtube). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιον ιατρικό κειμενογράφο ή digital marketer για να σε βοηθήσει στην βελτιστοποιήση της ιατρικής σου ιστοσελίδας.
Αυτή η στρατηγική ΔΕΝ είναι αποτελεσματική εάν δεν μπορείς να γράψεις άρθρα ή να βγάλεις περιεχόμενο για την ιατρική σου ιστοσελίδα. Ή εάν δεν έχεις
Εκτέλεση:
Όπως και στην Στρατηγική 2 προχωράμε σε πλήρης εκτέλεση της Στρατηγικής 1.
Μετά την ολοκλήρωση της, τότε δίνουμε έμφαση στην βελτιστοποιήση της θέσης της ιατρικής μας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης – το λεγόμενο SEO (Search Engine Optimization).
Η λογική του SEO είναι ότι προσπαθούμε να ανεβούμε στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης (πχ να βγαίνουμε πρώτοι) για τις λέξεις-κλειδιά τις οποίες ενδιαφέρει το κοινό μας.
Το SEO της ιατρικής μας ιστοσελίδας είναι μακροχρόνια στρατηγική, η οποία παίρνει καιρό για να μας επιτρέψει να κερδίσουμε μια υψηλή θέση στην Google, αλλά εφόσον την επιτύχουμε τότε την χάνουμε δύσκολα.
Φαντάσου να είσαι καρδιολόγος στην Θεσσαλονίκη και το ιατρείο σου να βγαίνει στην πρώτη σελίδα της Google πάνω από όλους τους ανταγωνιστές σου.
Πώς το επιτυγχάνουμε αυτό;
Χρησιμοποιούμε σωστή κειμενογράφηση που προσφέρει πλούσιες πληροφοριές σχετικές με το επάγγελμα μας. Έχουμε αναλύσει την σημαντικότητα της κειμενογράφησης για τις ιατρικές ιστοσελίδες εδώ.
Η σωστή κειμενογράφηση:
- Αφενός, είναι τα κείμενα της ιατρικής σου ιστοσελίδας τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν λέξεις-κλειδιά και θα πρέπει να είναι βελτιστοποιημένα για μηχανές αναζήτησης
- Αφετέρου, είναι τα ιατρικά άρθρα 1500+ λέξεων που μπορείς να ανεβάσεις στο blog της ιατρικής ιστοσελίδας σου όπου θα προσφέρεις ιατρικές πληροφορίες για ασθένειες, διαγνώσεις κλπ που θα βοηθάνε τους δυνητικούς ασθενείς σου (όπως είναι το παρόν άρθρο 🙂)
Με 1 άρθρο/εβδομάδα βελτιστοποιημένο με SEO μπορείς μέσα σε 2 μήνες να ανεβάσεις αρκετό υλικό έτσι ώστε να χτίσεις αρκετές λέξεις-κλειδιά για την ιατρική σου ιστοσελίδα.
Για να δεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν ιατρικό κειμενογράφο που θα παράξει υψηλής ποιότητας άρθρα πάνω στις λέξεις-κλειδιά που χρειάζεσαι.
Όπως προείπαμε, το SEO είναι μακροχρόνιο παιχνίδι.
Επειδή έγραψες 8 ή 10 άρθρα υψηλής ποιότητας δεν σημαίνει ότι θα ανέβεις στις κατατάξεις απευθείας. Μπορεί να πάρει 4 ή και 6 ή ακόμα και 12 μήνες για να πιάσεις μια πολύ καλή κατάταξη.
Και προφανως, δεν χρειάζεται να σταματήσεις στα 8 ή 10 άρθρα αλλά να το κάνεις κομμάτι των εβδομαδιαίων σου μάρκετινγκ ενεργειών. Η τακτική αρθρογράφηση θα βγάλει καρπούς και με το παραπάνω σε βάθος χρόνου.
Το επιπρόσθετο όφελος είναι ότι θα γίνεις η online αυθεντία του τομέα σου.
Αλλά εφόσον το πιάσεις, οι κατατάξεις σου θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές οι κατατάξεις επηρεάζουν και την θέση σου στα Google Maps και του Google Business Profile σου.
Αποτελέσματα στρατηγικής ιατρικού μάρκετινγκ νο.3:
Και αυτή η στρατηγική απαιτεί χρόνο και απασχόληση. Καθώς επίσης και κάποιο budget για τις SEO ενέργειες και την κειμενογράφηση των ιατρικών σου άρθρων.
Εάν καταφέρεις να πιάσεις μια υψηλή θέση σε κάποια από τις κύριες λέξεις-κλειδιά σου τότε θα δεις τεράστια αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών της ιστοσελίδας σου που έρχονται για να διαβάσουν τα πρωτότυπα και ποιοτικά άρθρα σου. Και προφανώς κάποιοι από αυτούς θα γίνουν και μελλοντικοί σου ασθενείς.
Στρατηγική 4: Ιατρικό Μάρκετινγκ με Διαφημίσεις Google ή Facebook
Υποσημείωση: Οι online διαφημίσεις στις επιχείρησεις υγείας είναι μια γκρίζα ζώνη με βάση την νομοθεσία περί διαφήμισης για τον συγκεκριμένο τομέα. Ενημερωθείτε και πράξτε με δική σας ευθύνη.
Παράμετροι:
Χρόνος Σεταρίσματος: 3-4 μήνες
Χρόνος απασχόλησης/εβδομάδα: 2-5 ώρες (εάν ασχοληθείς εσύ)
Ανταγωνιστικότητα: Υψηλή
Budget: Μεσαίο/Υψηλό
Μέσα μάρκετινγκ:
- Βασική ιατρική ιστοσελίδα
- Προφίλ επιχείρησης Google
- Προφίλ σε social media
- Online κατάλογοι επιχειρήσεων
- Google Ads ή Facebook Ads
Για ποιον είναι:
- Επαγγελματίες υγείας που θέλουν γρήγορα αποτελέσματα και έχουν budget να διαθέσουν
- Επαγγελματίες υγείας που έχουν πακέτα υγείας να προσφέρουν (πχ εξεταστικά κέντρα)
Στόχος:
Ο στόχος μας με αυτήν την στρατηγική ιατρικού μάρκετινγκ είναι να πατήσουμε πάνω στην Στρατηγική 1 και να οδηγήσουμε με επιθετικό τρόπο πολλούς νέους επισκέπτες (που δεν μας γνωρίζουν) στην ιατρική μας ιστοσελιδά. Αυτές οι διαφημίσεις κοστίζουν ανα κλικ για εσένα αλλά μπορούν να σου φέρουν πολλούς νέους πελάτες άμεσα και γρήγορα.
Αυτή η στρατηγική είναι αρκετά αποτελεσματική εάν καταφέρεις να βρεις διαφημίσεις με μικρό μηνιαίο κόστος που να σου φέρνουν περισσότερες πωλήσεις από ότι σου κοστίζουν. Επίσης δουλεύουν εξαιρετικά, εάν δεν υπάρχουν άλλοι επαγγελματίες υγείας που να τρέχουν διαφημίσεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιον digital διαφημιστή για να δοκιμάσεις εάν είναι μια στρατηγική που μπορεί να δουλέψει για την επιχείρηση σου.
Αυτή η στρατηγική ΔΕΝ είναι αποτελεσματική εάν δεν μπορείς να φέρεις τις πωλήσεις που θα καλύψουν τα κόστη σου ή εάν διαφημίζεις σε λάθος κοινό ή γεωγραφικό τόπο.
Εκτέλεση:
Όπως και στην Στρατηγική 2 ή και 3 απαιτείται πλήρης εκτέλεση της Στρατηγικής 1.
Όταν η ιατρική σου ιστοσελίδα είναι έτοιμη να δεχθεί επισκέπτες τότε στοχεύουμε με τις διαφημίσεις μας δυνητικούς νέους ασθενείς που να ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες μας σε κοντινή ακτίνα από την επιχείρηση μας.
Εφόσον τους εντοπίσουμε – είτε με στόχευση σε συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά, είτε με στόχευση σε συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες κοντά μας – τότε τους οδηγούμε σε μια σελίδα στην ιατρική μας ιστοσελίδα όπου τους δείχνουμε τους λόγους που πρέπει να μας εμπιστευτούν και τους παροτρύνουμε να κλείσουν ραντεβού.
Το πλεονέκτημα αυτής της στρατηγικής είναι ότι πληρώνουμε για τους επισκέπτες που θα κλικάρουν στις διαφημίσεις μας οι οποίοι πολύ πιθανών να ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες μας. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι δυνητικοί ασθενείς με το “πορτοφόλι στο χέρι”.
Οι Διαφημίσεις Google ή Facebook μπορεί να δουλέψουν πολύ καλά και να σου φέρουν τα αποτελέσματα που θες γρήγορα. Δηλαδή τρέχεις σήμερα την διαφήμιση και έχεις σήμερα κλήσεις για νέους ασθενείς.
Το πρόβλημα όμως είναι οτι πιθανώς να μην πετύχεις με την πρώτη την διαφήμιση που λειτουργεί για το κοινό σου.
Συνήθως χρειάζεται πειραματισμός για μια περίοδο μερικών εβδομάδων με χαμηλό budget πχ 5€/ημέρα για να βρεις ποιο κοινό και ποιο είδος διαφημίσεων δουλεύει για την επιχείρηση σου. Αλλά εφόσον το βρεις τότε μπορείς να αυξήσεις το κόστος διαφήμισης και να δεις τα θετικά αποτελέσματα να έρχονται.
Εάν οι διαφημίσεις σου δουλεύουν είναι αυτοχρηματοδοτούμενες που σημαίνει ότι θα πληρώνουν το κόστος τους ΣΥΝ το κόστος διαχείρισης τους (εάν χρησιμοποιήσεις κάποιον διαφημιστή) και θα σου μένει και κάτι στην τσέπη.
Μπορείς να διαβάσεις λεπτομερώς το πώς λειτουργούν οι Διαφημίσεις PPC σε Facebook και Google εδώ.
Αποτελέσματα στρατηγικής ιατρικού μάρκετινγκ νο.4:
Αυτή η στρατηγική λειτουργεί εξαιρετικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα εφόσον βρεις τις διαφημίσεις που δουλεύουν για εσένα. Δηλαδή μπορεί να αυξήσεις κατακόρυφα τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετείς.
Στρατηγική 5: Φουλ Στρατηγική Ιατρικού Μάρκετινγκ
Παράμετροι:
Χρόνος Σεταρίσματος: 6 μήνες
Χρόνος απασχόλησης/εβδομάδα: 20 ώρες (εάν ασχοληθείς εσύ)
Ανταγωνιστικότητα: Πολύ Υψηλή
Budget: Υψηλό
Μέσα μάρκετινγκ:
- Βασική ιατρική ιστοσελίδα
- Προφίλ επιχείρησης Google
- Προφίλ σε social media
- Online κατάλογοι επιχειρήσεων
- Κειμενογράφηση ή αρθρογράφηση
- Google Ads ή Facebook Ads
Για ποιον είναι:
- Για επαγγελματίες υγείας που θέλουν να πάνε το ιατρικό τους μάρκετιγνκ ένα επίπεδο παραπέρα
- Για μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον τομέα υγείας
Στόχος:
Ο στόχος μας με αυτήν την στρατηγική ιατρικού μάρκετινγκ είναι να χρησιμοποιήσεις ταυτόχρονα τις Στρατηγικές 2, 3 και 4 για να πετύχεις τα μέγιστα αποτελέσματα από το ιατρικό σου μάρκετινγκ.
Ο συνδιασμός όλων των τεχνικών θα βοηθήσει την επιχείρηση σου να φέρει αποτελέσματα από διάφορα μέσα μάρκετινγκ αλλά και δουλέψεις σε βράχυ- και μακροχρόνιους χρονικούς ορίζοντες.
Αυτή η στρατηγική είναι αρκετά αποτελεσματική εάν διαθέτεις τους πόρους και την κλίμακα για να την εφαρμόσεις. Συνήθως θα χρειάζεσαι κάποιον εξωτερικό συνεργάτη για να τρέξεις τέτοια εκτεταμένα πλάνα ιατρικού μάρκετινγκ καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου.
Αυτή η στρατηγική ΔΕΝ είναι αποτελεσματική για επιχειρήσεις που μόλις ξεκινάνε ή που δεν μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλα budget.
Εκτέλεση:
Μετά την πλήρης εκτέλεση της Στρατηγικής 1 θα πρέπει με την βοήθεια του εξωτερικού σου συνεργάτη να αρχίσεις να τρέχεις ταυτόχρονα τις Στρατηγικές 2, 3 και 4.
Δηλαδή θα δουλέψεις ταυτόχρονα και με την εκτενή παρουσία της επιχείρησης σου στα social media, και με την βελτιστοποιήση της θέσης σου στις μηχανές αναζήτησης καθώς και με την online διαφήμιση.
Μπορείς να διαβάσεις λεπτομερώς το πώς λειτουργεί η κάθε μια από αυτές τις στρατηγικές στα παραπάνω κομμάτια όπου τις αναλύσαμε.
Λόγω του ότι χρησιμοποιείς πολλές τεχνικές ταυτόχρονα καλό θα ήταν να έχεις καλούς μηχανισμούς ελέγχου για κάθε μια από αυτές.
Οι διαφημίσεις θα σου φέρουν αποτελέσματα σε βραχυχρόνιο επίπεδο ενώ το SEO σε πιο μακροχρόνια βαθμό. Ταυτόχρονα, η παρουσία σου στα social media θα σου επιτρέψει να εκτεθείς σε ένα διαφορετικό τύπο κοινού.
Με μια τέτοια στρατηγική δουλεύεις περισσότερο με το εύρος παρά με την εξειδίκευση σε κάποια από τις 3 διαστάσεις που αναφερθήκαμε ήδη.
Αποτελέσματα στρατηγικής ιατρικού μάρκετινγκ νο.5:
Αυτή η στρατηγική λειτουργεί σε όλες τις διαστάσεις αλλά έχει μεγαλύτερη περιπλοκότητα καθώς και πολλούς διαφορετικούς στόχους.
Θα πρέπει να δεις αποτελέσματα σχεδόν απευθείας από αυτήν αλλά προφανώς και το κόστος εκτέλεσης και διαχείρισης θα είναι αισθητά μεγαλύτερο.
Συμπεράσματα για Στρατηγικές Ιατρικού Μάρκετινγκ
Όπως βλέπεις υπάρχουν αρκετές διαφορετικές στρατηγικές με τις οποίες μπορείς να πετύχεις διαφορετικούς στόχους και να προσεγγίσεις διαφορετικά κοινά.
Το ποια στρατηγική θα επιλέξεις εξαρτάται από το budget σου, τους στόχους σου αλλά και από την ωριμότητα της επιχείρησης σου.
Δεν είναι όλες οι στρατηγικές για όλους.
Ανάλογα με το είδος της επιχείρησης σου καθώς και με το τι θέλει να πετύχεις, μια ή και περισσότερες στρατηγικές ιατρικού μάρκετινγκ θα δουλεύουν καλύτερα για σένα.
Εάν δεν είσαι σίγουρος πώς να προχωρήσεις επικοινώνησε σήμερα μαζί μας για να βρούμε μαζί την στρατηγική μάρκετινγκ που θα πετύχει τους στόχους σου καλύτερα.
**Τα αποτελέσματα που περιγράφουμε κάτω από την κάθε στρατηγική είναι ενδεικτικά και ποιοτικά και δεν αποτελούν εγγύηση της κάθε στρατηγικής. Η αποτελεσματικότητα της κάθε στρατηγικής εξαρτάται από την εκτέλεση αλλά αφετέρου και από εξωτερικούς παράγοντες όπως η οικονομία, η ανταγωνιστές σου καθώς και η συνεργασιμότητα των αλγορίθμων των 3-rd party εταιριών όπως η Google ή η Facebook που θα χρησιμοποιήσεις.